Referat: Oskarshamns AIK  - Smedby BoIK
Träningsmatch mot OAIK!
2020-09-22 15:14
Alla matcher lever sitt egna liv & för med sig läropengar & kunskap för framtiden. Denna bortamatch som tillskrevs 4-2 i favör för Oskarshamns AIK är sannerligen inget undantag i de avseendet då deras spel till viss del skilde sig åt i jämförelse med dem lag som vi vanligtvis möter i serien.
Tänker främst på deras raka, direkta & fartfyllda anfallspel som i mångt & mycket kretsade kring tre djupledsgående forwards som ständigt låg på rulle & lurpassade.
Dessutom märktes det att detta lag till vardags spelar i en högre rankad serie i form av P16 elit. I jämförelse med oss va dem mer rejäla, bestämda & aggressiva. Vi uppträder på tok för valpigt under vissa perioder i första halvlek & det straffar sig.

Med det sagt innehar första halvlek två olika ansikten. Första 15 minutrarna är det vi som känns farligast & har övertaget när det kommer till skapade målchanser. Hade inte varit alls ologiskt om vi hade fått in 1-2 mål under den perioden. Men efter uppskattningsvis 15-20 minuter tappar vi greppet om matchen efter att OAIK dessförinnan runnit igenom & gjort 1-0 efter en klart misstänkt offside. Resterande 20-25 minutrar har vi det relativt jobbigt med OAIK & deras anfallsspel som sannerligen bar frukt då dem skulle hinna med att göra både 2-0 & 3-0 innan paus. Med Smedby ögon på tok för billiga mål helt klart...
Huvudorsaken till OAIK:s övertag grundar sig att vårt mittfält primärt bjuder på för mycket ytor centralt. Vi blir väldigt passiva vilket gör att dem enkelt kan bli rättvända & många gånger i den attraktiva spelyta två som innebär att dem enkelt kan sätta sina tre forwards i arbete. Hade vi bland annat skött den direkta återerövringen bättre så hade det inte blivit lika öppet för kontringar. Dessutom måste spelarna på plan & framförallt vårt mittfält tänka ”deff i off” som innefattar tanken om ”hur jag är positionerad om vi tappar boll”. Sedan finns det även andra detaljer som vi tränare så här med facit i hand borde insett tidigare & varit tydligare kring gällande balansen i laget formationsmässigt.

Men efter att vi fått prata ihop oss i paus om de saker som nämnts hittills i referatet så studsar vi tillbaka med besked i andra halvlek & gör det väldigt bra!
 Vi reducerar två gånger om till 1-3 & 2-3. Det första målet tillkommer efter ett inspel från högerkanten som en OAIK försvarare styrde upp i nättaket. Det andra målet tillkommer efter ett längre etablerat anfallsspel i sista tredjedelen som kulmineras i att Elvin spelar till Filip H som skjuter in 2-3 från distans. Utöver målen skapar vi ett par heta chanser, men den där riktiga skärpan saknades dessvärre.
Spiken i kistan trodde nog många skulle komma när OAIK tilldelades en straffspark men William visade ännu en gång att han är väldigt duktig straffmålvakt & knep den utan problem.
 Glädjen blev dock inte långvarig då 4-2 målet lurade runt hörnet bara någon minut bort.

Resultatmässigt tråkigt såklart! Vi förtjänade onekligen ett bättre öde. Tyvärr blir den stora dippen i mitten på 1:a halvlek oerhört kostsam ur resultatsynpunkt. Men glädjande att se hur vi visar karaktär & kommer tillbaka på banan ingen. På det stora hela gör vi det väldigt bra & kan därigenom vara nöjda med vad vi presterar överlag. Men det råder ingen tvivel om att lägstanivån & effektiviteten måste höjas framöver, annars kommer vi bli resultatmässigt straffade fler gånger.